Vattenflöde

Fisket fortsätter att vara hyfsat bra både dag och natt. Kolla in på fliken fångstdata så ser ni den senaste tidens fångster. De höga vattenflödena har inte påverkat negativt utan kanske till och med varit bra. Successivt  har man släppt mindre och mindre vatten genom luckorna och i morse den 28/5 stängde man den sista så då får vi se om det blir nya flöden när fjällvattnet skall släppas igenom eller om det är klart med högvatten för i vår..

Vi väntar fortfarande på fisk med storlekar över 6 kg men det verkar vara svårt att få dem att hugga och sitta fast. Jag ser stora vak och hör fiskare berätta om stor fisk som biter men det verkar omöjligt att få dem i båten/på land. Ni har några dagar till på Er innan vårsäsongen är till ända så låt oss hoppas.
På zon 1 och 2 har det tagits ca 1500 – 2000 havsöringar i vår varav ca 3 – 500 st har släppts tillbaka. Jag har utgått från det Ni rapporterat in samt kompletterat med mina egna noteringar. Fångstrapporteringen till hemsidan har fungerat hyfsat för att vara första året men kan naturligtvis bli bättre så jag påminner alla om att skriva in fångsterna. Det är viktigt att också få in rapporteringar från zon 3 eftersom det förmodligen är där de stora mängderna tas under året.
I veckan som gick gjordes en stor  utsättning (130 000 st) av främst öring- och laxsmolt och förhoppningsvis kommer den fisken att fångas i Bergeforsen de kommande åren. Förutsättningarna vid utsättningen var bra och småfisken sköljdes iväg snabbt i den kraftiga strömmen som rådde då. Vi får se hur många som kommer tillbaka och jag påminner ännu en gång om att det är viktigt att skicka in märkena från de fiskar Ni fångar.
Ett hot mot smolten är bl.a mellanskarven som finns här i våra fiskevatten och därför var det glädjande att få besked från länsstyrelsen att det numera är tillåtet med skarvjakt inom fiskevårdsområdet samt, vilket jag hoppas inte blir aktuellt, äggprickning. Nu har vi möjlighet att agera om skarven skulle börja uppträda i större mängder. Det blir vårt jaktlag som får den delikata uppgiften och det var också positivt att den första sälen, som några av Er rapporterat om, under veckan  förpassades till sällare jaktmarker. Andreas Olsén har skrivit i gästboken om detta och det är bara att gratulera till det lyckade resultatet. Han uppmanar också alla som ser säl att SMS:a till honom på tel 070-287 65 80 och berätta om vad Ni sett.
Det var allt för denna gång. Vi ses vid älven!
/Arne